نقش بهره‏‏‌گیری از رایانه و فناوری اطلاعات در موضوع‏‏‌یابی پژوهش

چکيده: استفاده از رايانه و فناوري اطلاعات و ارتباطات، فوايد و آثار فراواني در تسهيل، تعميق و سرعت‏‏‌بخشي به تحقيقات علمي دارد. در اين نوشتار ضمن بررسي اجمالي نقش اين فناوري در فرايند تحقيق علمي، به بررسي اين تاثير در نخستين و زيربنايي‏‏‌ترين گام پژوهش يعني مرحله انتخاب موضوع مي‏‏‌پردازيم. اين تاثير هم در شناسايي مجموعه‏‏‌اي از موضوعات نو و کاربردي نمود دارد و هم در به‏‏‌کار بردن ملاک‏‏‌هاي ترجيح يکي از اين موضوعات نسبت به ساير زمينه‏‏‌هايي که امکان تحقيق در آن فراهم است به ياري محقق مي‏‏‌آيد.
کليد واژه‏‏‌‏‏‌ها : فناوري اطلاعات و ارتباطات، روش تحقيق علمي، روش تحقيق رايانه‏‏‌اي.

مقدمه
اين روزها جهان دانش دستخوش دگرگوني ها و دستاوردهاي بزرگي است که بر همه ابعاد زندگي بشر سايه انداخته است. در هيچ دوره‏‏‌اي از تاريخ دگرگوني ها و پيشرفت هاي علمي شتابي اين‏‏‌ چنين فراگير نداشته است. مهم‏‏‌ترين عامل اين پديدي شگفت‏‏‌انگيز، دست‏‏‌يابي بشر به ابزاري کارآمد به نام «فناوري اطلاعات و ارتباطات» (ICT)(1) است. اين فناوري، که به اختصار فاوا نيز ناميده مي‏‏‌شود، قدرتي به انسان امروز مي‏‏‌دهد که مي‏‏‌تواند انواع اطلاعات را در قالبهاي گوناگون ذخيره و با سرعتي بي‏‏‌مانند پردازش کند و در دسترس همگان قرار دهد. از آنجا که اطلاعات خميرمايي اصلي تحقيقات علمي است و نتيجه‏‏‌بخش بودن پژوهش در گرو پردازش اطلاعات است، طبيعي است که در اختيار داشتن فناوري و ابزاري با اين ابعاد و ويژگيها، تحولاتي بنيادين را در عرصه پژوهش‌هاي علمي ايجاد کند.
بهره‏‏‌گيري از اين فناوري با ويژگيهاي بي‏‏‌مانندي که دارد، پژوهش‌هاي علمي را با دگرگونيهاي بنياديني رو‏‏‌به‏‏‌رو مي‏‏‌کند که هيچ دانشي از آن بي‏‏‌‏‏‌بهره نمانده است؛ به گونه‏‏‌اي که هرگونه تحقيقات علمي بدون بهره‏‏‌گيري از ابزارها و روشهاي اين فناوري کاري بيهوده و نوعي اتلاف وقت به شمار مي‏‏‌رود. بر اين اساس لازم است در شرايط جديد، روش‏‏‌شناسي تحقيقات علمي بار ديگر بازنگري و متناسب با اين تحول و دستاورد بزرگ تدوين شود. در اين مجال بنا داريم نقش بهره‏‏‌گيري از فناوري اطلاعات و ارتباطات را تنها در يکي از مراحل تحقيق علمي بررسي کنيم. طبعا اين بررسي مي‏‏‌تواند در هر يک از مراحل ديگر پژوهش علمي نيز انجام پذيرد. بر اساس دانش روش‏‏‌شناسي، هر تحقيق علمي مستلزم طي هفت مرحله است. اين مراحل عبارت‏‏‌اند از:
1ـ طرح مسئله يا انتخاب موضوع؛
2ـ تبيين مسئله؛
3ـ ارائه فرضيه؛
4ـ تنظيم طرح‏‏‌نامه؛
5ـ گرد‏‏‌آوري اطلاعات؛
6ـ پردازش اطلاعات؛
7ـ نگارش گزارش تحقيق.
در اين نوشتار، تاثير بهره‏‏‌گيري از فاوا را در نخستين گام تحقيق که مرحله انتخاب موضوع است بررسي مي‏‏‌کنيم و بيان اين تاثير در ساير مراحل تحقيق را به فرصتي ديگر وامي‏‏‌گذاريم. اما پيش از پرداختن به اين موضوع، خوب است ابتدا نگاهي اجمالي به فوايد بهره‏‏‌گيري از رايانه‏‏‌‏‏‌ و فناوريهاي مرتبط با آن در کليت فرايند تحقيق داشته باشيم.

فوايد بهره‏‏‌گيري از فاوا در تحقيقات علمي
گذشته از فوايد و آثاري که فاوا به صورت خاص در هر يک از مراحل تحقيق ايجاد مي‏‏‌کند، برخي از دستاوردها را براي کل فرايند تحقيق به دنبال دارد که در اينجا به برخي از آنها اشاره مي‏‏‌کنيم:
1ـ جامعيت: با استفاده از اين ابزارها امکان دست‏‏‌يابي و مراجعه به منابع بيشتري فراهم مي‏‏‌شود و اطلاعات گسترده‏‏‌تري در اختيار محقق قرار مي‏‏‌گيرد.
2ـ کاهش زمان: سرعت بي‏‏‌مانند در جستجو، گرد‏‏‌آوري و تحليل اطلاعات از مزيت‌هاي تحقيق بر پايه فاوا است. اين فناوري افزون بر سرعت پردازش و جستجوي اطلاعات، ابزارها و امکانات ديگري را فراهم مي‏‏‌آورد که مراحل گوناگون پژوهش را سرعت مي‏‏‌بخشد؛ ابزارهايي که نگارش، رونويسي، مقايسه، ويرايش و بايگاني اطلاعات را در رايانه آسان‏‏‌ مي‏‏‌سازد، از جمله اين امکانات است.
3ـ دقت: پنهان نماندن ريزترين نکات و اطلاعات از چشم تيزبين و منطق رياضي ماشين‏‏‌هاي پردازشگر، محقق را در برابر بسياري از خطاهاي رايج انساني ايمني مي‏‏‌بخشد و بر دقت کار تحقيقاتي مي‏‏‌افزايد.
4ـ نظم: ساختار منظم و امکانات دسته‏‏‌بندي و بايگاني در رايانه و برخي ابزارها و نرم‏‏‌افزارهاي برنامه‏‏‌ريزي و مديريت وقت، در نظم بخشيدن به فعاليت‌ها، يادداشت‏‏‌ها و انجام مراحل مختلف تحقيق مؤثر است.
5ـ تقويت انگيزه: جذابيتها و امکانات گوناگون رايانه و اينترنت مي‏‏‌تواند در تقويت انگيزي محقق و کاهش خستگي ناشي از تحقيق اثرگذار باشد.
6ـ کار گروهي: امکانات ارتباطي و فراهم شدن فرصت استفاده از شبکه‏‏‌ها در اين فناوري، شرايط بسيار مناسبي را براي فعاليت‌هاي تشکيلاتي و تحقيقات بزرگ و گروهي فراهم مي‏‏‌سازد.
7ـ ماندگاري:‏‏‌ شرايط مناسبي که اين فناوري براي ذخيره‏‏‌سازي يافته‏‏‌ها و بايگاني و نگهداري آسان و کم‏‏‌حجم اطلاعات گسترده فراهم مي‏‏‌آورد، ماندگاري دستاوردها و نتايج تحقيق را بسيار بيشتر مي‏‏‌سازد. ضمن اينکه اين ويژگي باعث مي‏‏‌شود فيش‌ها و يادداشت‏‏‌هايي که در طول هر تحقيق به دست مي‏‏‌آيد در تحقيقات بعدي نيز به آساني کاربرد يابد.
8ـ چندرسانه‏‏‌اي شدن: در تحقيقاتي که بر پايه فناوري اطلاعات انجام مي‏‏‌پذيرد، افزون بر اطلاعات نوشتاري مي‏‏‌توان از اطلاعات چندرسانه‏‏‌اي بهره جست و بازده و جذابيت کار را به مراتب افزايش داد.
9ـ انتشار آسان: با استفاده از ظرفيتهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات و شبکي جهاني اينترنت ديگر هيچ محققي براي انتشار و بهره‏‏‌برداري از آثارش منتظر ناشر يا مؤسسات گوناگون نمي‏‏‌ماند و به آساني و بدون هيچ‏‏‌گونه هزينه‏‏‌اي مي‏‏‌تواند هر بخش از آن را که بخواهد در سطح جهاني و با شمارگاني نامحدود منتشر کند. اين ويژگي مي‏‏‌تواند انگيزه و جديت دانشجويان و تازه‏‏‌کاران عرصه پژوهش را افزايش دهد و پژوهش‌هاي آنان را ماندگار کند.
10ـ رهايي از زمان و مکان: به آساني مي‏‏‌توان در هر شرايطي منابع متعدد و پرشماري را در قالب لوح فشرده يا حافظه‏‏‌هاي ديگر به همراه داشت؛ از اين رو محقق براي انجام تحقيق و گرد‏‏‌آوري اطلاعات وابستگي کمتري به زمان و مکاني خاص دارد.
11ـ کارهايي نشدني: فاوا امکانات و تواناييهايي در اختيار محقق مي‏‏‌نهد که مي‏‏‌توان گفت بدون اين فناوري دست‏‏‌يابي به آن (هر چند با زحمت و زمان زياد)، کم و بيش ناممکن است. بررسي‏‏‌هاي تطبيقي و مقايسه‏‏‌اي، فهرست‏‏‌هاي مختلف فني، نمودارهاي آماري، آزمايش‏‏‌هاي مجازي و جستجوهاي ريشه‏‏‌اي، نمونه‏‏‌هايي از اين امکانات است.
12ـ روزآمدي:‏‏‌ استفاده از اين فناوري، تحقيق را کاملاً به‏‏‌روز و منطبق با آخرين اطلاعات و دستاوردهاي علمي قرار مي‏‏‌دهد. چرا که محقق هر لحظه به آخرين نظريه‏‏‌ها و يافته‏‏‌‏‏‌هاي علمي دسترسي دارد.
با همه اين مزيتها براي ورود به اين عرصه بايد به چند نکته توجه ويژه داشت:
يکم- رايانه و فناوري اطلاعات به هيچ‏‏‌ وجه نمي‏‏‌‏‏‌تواند جايگزين تحصيلات، مهارت و تجارب علمي محقق باشد. اين فناوري تنها ابزارهايي را در اختيار محقق قرار مي‏‏‌دهد تا بتواند روند تحقيق را آسان‏‏‌تر و سريع‏‏‌تر پيش برد و با تغيير نگرش او بر جامعيت و عمق تحقيق بيفزايد. اما اين مزايا هرگز نمي‏‏‌تواند ضعف علمي و بي‏‏‌تجربگي محقق را جبران کند. بنابراين بهره‏‏‌گيري از امکانات پيشرفته و قدرتمند فناوري اطلاعات و ارتباطات، نه تنها مسئوليت ما را در فراگيري، مطالعه و جستجو کاهش نمي‏‏‌دهد؛ بلکه مسئوليتي دوچندان را در بهره‏‏‌گيري بهتر از اين فرصت بر دوش ما مي‏‏‌نهد. بي‏‏‌ترديد تا زماني که نوع نگاه و ميزان اهتمام خود را نسبت به مطالعه، تحقيق و يادگيري تغيير ندهيم هيچ فناوري و امکاناتي ما را به پيشرفت، نوآوري و توليد علم نخواهد رساند.
دوم- سهولت گرد‏‏‌آوري و نقل مطالب و اطلاعات با استفاده از ابزارهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات هرگز نبايد ما را به سوي تحقيقات سطحي و تقليدي و کاهش خلاقيت و نوآوري سوق دهد. امروزه متأسفانه شاهد اين واقعيت تلخ هستيم که بسياري از دانشجويان و نويسندگان، با استفاده از نرم‏‏‌افزارهاي تحقيقاتي و سايتهاي اينترنتي، سطح تحقيقات خود را تا حد يک جستجوي ساده (Search) و گرفتن رونوشت (Copy) و الصاق (Paste) آن در فايلي جديد فروکاسته‏‏‌اند.
سوم- شرايط و ويژگيهاي رايانه و اينترنت به گونه‏‏‌اي است که بايد افزون بر اصول اخلاقي تحقيق، به اصول و آسيب‏‏‌هاي خاص اين فضا نيز توجه کنيم. آسان‏‏‌تر شدن استفاده از متون و تحقيقات ديگران بدون توجه به حقوق آنها، فراهم شدن زمينه‏‏‌هاي پراکندگي بيشتر ذهن، وسوسه‏‏‌ها و آسيب‏‏‌هاي اخلاقي فضاي باز اينترنت، ارتباطات و گروههاي ناسالم در فضاي مجازي، وابستگي و اعتياد به برنامه‏‏‌هاي خاص، خطرات اين فناوري براي خط، زبان و ديگر جنبه‏‏‌هاي فرهنگ ملي، آسيب‏‏‌هاي جسماني و رواني استفادي پيوسته از رايانه و آثارآن بر ارتباطات و روحيات اجتماعي از جمله نکاتي است که بايد در بهره‏‏‌گيري از اين فناوري همواره بدان توجه داشت.
اکنون که مقدمات و کليات اين بحث روشن شد مي‏‏‌توان به بررسي نقش بهره‏‏‌گيري از فاوا در انتخاب موضوعات بهتر و کاربردي‏‏‌تر براي تحقيقات علمي پرداخت. اين موضوع از دو جهت قابل بررسي است. يکي اين که چگونه مي‏‏‌توان با استفاده از ابزارهاي رايانه‏‏‌اي به مجموعه‏‏‌اي از موضوعات بکر و کاربردي دست يافت و ديگر اين که چگونه مي‏‏‌توان از ميان اين موضوعات، آنچه را داراي ملاک‏‏‌ها و اولويت‏‏‌هاي بالاتري است برگزيد. بحث اول را با عنوان رايانه و منابع انتخاب موضوع و بحث دوم را با عنوان رايانه و ملاک‏‏‌هاي انتخاب موضوع بيان مي‏‏‌کنيم:

الف)رايانه و منابع انتخاب موضوع
استفاده از نرم‏‏‌افزارهاي تحقيقاتي، کتابخانه‏‏‌هاي الکترونيکي و پايگاه‌هاي اينترنتي مي‏‏‌تواند به صورت مستقيم و غيرمستقيم در تقويت منابع انتخاب موضوع مؤثر باشد. با گسترش شبکي جهاني اينترنت و از ميان رفتن مرزها و فاصله‏‏‌ها، مواجهه افراد با مسائل و مشکلات گوناگون جامعه بسيار بيشتر شده است و از اين طريق مي‏‏‌توان نيازهاي واقعي‏‏‌تري را لمس کرد. افزون بر اين، با در دست داشتن نرم‏‏‌افزارهاي تحقيقاتي و دسترسي به منابع الکترونيکي موجود در شبکي جهاني، شرايط بهتري براي بهره‏‏‌گيري از منابع نوشتاري، ديداري و شنيداري فراهم مي‏‏‌آيد. اين امتيازات به محقق کمک مي‏‏‌کند تا فهرست کامل‏‏‌تري از موضوعات و مسائل ارزشمند و تحقيق‏‏‌پذير تهيه کند.
يکي از بهترين منابع براي به دست آوردن موضوعات تحقيق‏‏‌پذير، مراجعه به متقاضيان تحقيق است. رايانه و اينترنت در اين زمينه نيز مي‏‏‌تواند راه حلها و دستاوردهاي چشمگيري داشته باشد. سازمانها و نهادها، دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي، مؤسسات و صنايع خصوصي مي‏‏‌توانند از طريق پايگاه‌هاي اينترنتي فهرستي از نيازهاي تحقيقاتي خود را در پيش ديد محققان قرار دهند. اين فهرست مي‏‏‌تواند به گونه‏‏‌اي طراحي شود که امکان انتخاب موضوع، ارائه طرح‏‏‌نامه و حتي انعقاد قرارداد و اجراي تحقيق را نيز فراهم آورد.
هم‏‏‌اکنون مراکز بسياري به روشهاي گوناگون موضوعات کاربردي و مورد نياز را در پايگاههاي اينترنتي خود اعلام کرده‏‏‌اند؛ از اين رو افرادي که ملزم يا علاقه‏‏‌مند به تحقيق باشند مي‏‏‌توانند با مراجعه به پايگاه اينترنتي سازمانهاي هم‏‏‌سو با تخصص يا علاقي خود، فهرستي از موضوعات قابل تحقيق را به دست آورند. افزون بر اين در بسياري از همايش‏‏‌ها، جشنواره‏‏‌ها و نشريات تخصصي به مناسبت‏‏‌هاي گوناگون ضمن فراخوان مقاله و پژوهش، محورها و موضوعاتي نيز براي تحقيق پيشنهاد مي‏‏‌شود. بسياري از اين فراخوانها از طريق پايگاههاي اينترنتي اين مراکز انجام مي‏‏‌شود و با مراجعي مستقيم به اين سايتها يا از طريق موتورهاي جستجو مي‏‏‌توان از موضوعات و محورهاي پيشنهادي آگاه شد.
چند مثال:
فرض کنيد دانشجو يا پژوهشگري بنا دارد تحقيقي انجام دهد که نتايج آن براي نسل جوان مفيد و گره‏‏‌گشا باشد. چنين فردي مي‏‏‌تواند براي شناسايي موضوعات پيشنهادي درباري جوانان به سايتهاي مختلفي از جمله پايگاه اينترنتي سازمان ملي جوانان(2) مراجعه و تعدادي از موضوعاتي را که از سوي سازمانهاي مرتبط با امور جوانان به عنوان اولويت و نيازهاي تحقيقاتي معرفي شده است شناسايي و انتخاب کند. با اين روش به آساني مي‏‏‌توان از تجربه‏‏‌ها، تحقيقات و دستاوردهاي تشکيلاتي بهره‏‏‌ برد که سالها به شناسايي و بررسي مشکلات و نيازهاي جوانان پرداخته است.
فراخوان معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي(3) براي تحقيقات کاربردي در اين حوزه، فهرست طرحهاي پژوهشي مراکز تحقيقاتي حوزي علميه قم در سايت حوزه(4) و طرحهاي تحقيقاتي مورد نظر بنياد شهيد و امور ايثارگران(5) در زمينه‏‏‌هايي چون ايثار و شهادت، نمونه‏‏‌هايي است از انبوه اطلاعاتي که از طريق اينترنت دست يافتني است و محقق را در يافتن موضوعاتي کاربردي‏‏‌تر ياري مي‏‏‌کند.
همان‏‏‌گونه که اشاره شد، يکي ديگر از راههاي دست‏‏‌يابي به فراخوانهاي پژوهشي، پيگيري واژه‏‏‌هاي مرتبط از طريق موتورهاي جستجو است. براي نمونه کسي که خواهان تحقيق در زميني اخلاق پزشکي است مي‏‏‌تواند با جستجوي ترکيبي واژه‏‏‌هايي چون فراخوان، پژوهشي، اخلاق و پزشکي، به صفحاتي دست يابد که اطلاعات همايش‏‏‌ها و موضوعات کاربردي و پيشنهادي مراکز را در اين حوزه ارائه کرده‏‏‌اند.

ب) رايانه و ملاکهاي انتخاب موضوع
پس از شناسايي موضوعات و مسائل قابل تحقيق، لازم است بر اساس ملاکهاي انتخاب موضوع، بهترين و مناسب‏‏‌ترين موضوع را برگزينيم. بهره‏‏‌گيري از فناوري اطلاعات و ارتباطات در اين بخش نيز کمکهاي شاياني به محقق مي‏‏‌کند و امکانات و شرايط بهتري را براي اعمال دقيق اين ملاکها در اختيار او مي‏‏‌گذارد.

1ـ اهميت و اولويت داشتن موضوع
بر اساس اين ملاک، هرگاه با چند موضوع يا مسئله روبه‏‏‌رو باشيم، بايد ببينيم کدام يک از آنها اولويت و اهميت بيشتري دارد و در کدام زمينه نياز بيشتري به تحقيقات علمي ديده مي‏‏‌شود. براي سنجش اين موضوعات از نظر ميزان اهميت و اولويت‏‏‌ و نيز از نظر ضرورت و کارگشايي, راههاي متعددي همچون: «شناسايي مشکلات و نيازهاي اجتماعي، صنعتي و فرهنگي، مشورت با مسئولان و کارشناسان، انجام نظرسنجي‏‏‌هاي لازم، بررسي و محاسبي هزينه‏‏‌ها و فايده‏‏‌ها و بررسي ميزان استقبال و رويکرد عمومي نسبت به موضوعات» در پيش روي محقق است.
فناوري اطلاعات و ارتباطات امکانات خوبي را در اجراي بهتر و دقيق‏‏‌تر برخي از اين راهها در اختيار ما مي‏‏‌گذارد. ظرفيت بالاي برنامه‏‏‌هاي رايانه‏‏‌اي براي طراحي فرمهاي نظرسنجي و اجراي سريع و گستردي آن از طريق شبکي اينترنت، يکي از اين امکانات است.
اين فناوري شيوه‏‏‌هاي گوناگوني را براي افکارسنجي در اختيار دارد. بر پايه اطلاعات گسترده و واقعي موجود در شبکي اينترنت مي‏‏‌توان ميزان استقبال همگاني از موضوعات گوناگون را سنجيد. سرويس Trends که از سوي جستجوگر بزرگ اينترنتي Google راه‏‏‌اندازي شده است، نمونه‏‏‌اي از دستاوردهاي فناوري اطلاعات در زميني افکارسنجي و برنامه‏‏‌ريزيهاي کلان اجتماعي است. اين سرويس مي‏‏‌تواند اطلاعات ارزشمندي را درباري ميزان توجه مردم نسبت به موضوعات گوناگون به دست دهد و افزون بر اين مشخص کند که هر موضوع کجا و در چه زماني جستجو شده است. با استفاده از اين اطلاعات مي‏‏‌توان تا حدودي ميزان مطلوبيت موضوع و نياز و استقبال جامعه را نسبت به آن به دست آورد. (6)يکي ديگر از شيوه‏‏‌هاي بررسي ميزان توجه افکار عمومي نسبت به يک موضوع، استفاده از پايگاههايي است که رتبه‏‏‌بندي ساير پايگاههاي اينترنتي را ارائه مي‏‏‌دهند.(7) در صورتي که درباري موضوعات دلخواه ما پايگاههاي اينترنتي تخصصي وجود داشته باشد، مي‏‏‌توان با بررسي رتبي اين پايگاهها تا حدودي ميزان استقبال و توجه عمومي نسبت به آن موضوعات را شناخت.
2ـ تکراري نبودن موضوع
از آنجا که هدف اصلي در تحقيقات علمي ارائه حرفي نو و پيشبرد و توليد علم است، اين هدف معمولاً در موضوعات غيرتکراري يا با نگاهي متفاوت به اين موضوعات به دست مي‏‏‌آيد. اصلي‏‏‌ترين شرط رعايت اين ملاک، داشتن اطلاع از پژوهش‌هاي گذشته و دسترسي به اطلاعات آنها است. بهترين شيوه براي جستجو در منابع و يافتن اطلاعات پژوهش‌هاي گذشته، استفاده از بانکهاي اطلاعاتي و برنامه‏‏‌ها و پايگاه‌هايي است که فهرست‏‏‌هايي از تحقيقات، مقالات، پايان‏‏‌نامه‏‏‌ها و کتابهاي منتشرشده را ارائه مي‏‏‌دهند. با جستجوي واژه‏‏‌هاي کليدي مرتبط با موضوعات مورد نظر در اين مجموعه‏‏‌ها مي‏‏‌توان فهرستي از تحقيقات مرتبط به دست آورد و از ميزان و کيفيت پژوهش‌هايي که پيش از اين در آن زمينه انجام شده است، آگاه شد. در اينجا نمونه‏‏‌هايي از منابع و شيوه‏‏‌هاي شناسايي و بررسي موضوعات تحقيقاتي را ذکر مي‏‏‌کنيم. البته بايد توجه داشت ما در اين مرحله به دنبال شناسايي منابع نيستيم و تنها تلاش مي‏‏‌کنيم موضوعات و عناوين پژوهش‌هاي پيشين را بشناسيم. بديهي است که اين پژوهش‌ها معمولاً در قالب کتاب، مقاله، پايان‏‏‌نامه و منابع الکترونيکي عرضه شده است و ما بايد موضوعات تحقيقاتي مشابه و مرتبط با موضوع دلخواه خود را در ميان عناوين و موضوعات اين چند دسته جستجو کنيم:
الف) کتاب
بانکهاي اطلاعاتي زيادي از فهرست و مشخصات کتابها در قالب نرم‏‏‌افزار يا پايگاه اينترنتي وجود دارد که مي‏‏‌توان با جستجو در عناوين و موضوعات آنها از تکراري يا مشابه بودن موضوع انتخابي آگاه شد. بهترين مرجع براي شناسايي کتابهاي مرتبط با يک موضوع، پايگاه اطلاع‏‏‌رساني کتابخانه‏‏‌هاي ايران است. نشاني اين پايگاه اينترنتي www.lib.ir است و در آن فهرستي از منابع موجود در کتابخانه‏‏‌هاي مهم کشور ايران ارائه شده است. با جستجو در اين پايگاه مي‏‏‌توان فهميد چه کتابهايي تا کنون در ارتباط با يک موضوع نوشته شده و اين کتابها در کدام کتابخانه‏‏‌ها نگهداري مي‏‏‌شود. بانک اطلاعاتي ديگري که مشخصات تعداد بالايي از کتابها را در خود جاي داده‏‏‌، کتاب‏‏‌شناسي ملي(8) ايران است که از طريق پايگاه اينترنتي سازمان اسناد و کتابخاني ملي ايران به نشاني www.nlai.ir دست‏‏‌يافتني است. البته در اين بانک اطلاعاتي، امکان جستجوي عناوين و موضوعات تمامي منابع موجود در کتابخاني ملي از جمله مقالات، پايان‏‏‌نامه‏‏‌ها، منابع ديداري ـ شنيداري و غيره نيز وجود دارد، اما از آنجا که اين بانک يکي از جامع‏‏‌ترين فهرستها را درباري کتابهاي منتشرشده در ايران، در خود جاي داده است، آن را در بخش کتاب آورديم. بانک ديگري که فهرستي از کتابهاي منتشرشده در ايران را در اختيار محققان مي‏‏‌گذارد، بانک اطلاعاتي کتاب‏‏‌نما در پايگاه اينترنتي کتاب ايران به نشاني www.ketab.ir است. در اين بانک اطلاعاتي نيز فهرست کاملي از کتابهاي منتشرشده در کشور همراه با چکيده، تصوير روي جلد و برخي ديگر از اطلاعات آنها ارائه مي‏‏‌شود.
کتاب‏‏‌شناسي ملي و بانک اطلاعاتي کتاب‏‏‌نما با وجود دربرداشتن منابع فراوان و ارزشمند، معمولاً در تحقيقات تخصصي پاسخگوي نياز محققان نيست؛ چرا که بسياري از کتابها و پژوهش‌هاي منتشرشده درباري موضوعات تخصصي در کشورهاي ديگر چاپ شده است و در کتابخاني ملي ايران وجود ندارد. بهترين فهرست کتابها و منابع مربوط به يک رشتي علمي را مي‏‏‌توان در کتابخانه‏‏‌هاي تخصصي به دست آورد که خوشبختانه فهرست منابع بسياري از کتابخانه‏‏‌هاي تخصصي نيز در پايگاه lib.ir وجود دارد. بر فرض که اطلاعات کتابخانه‏‏‌اي خاص در اين پايگاه ارائه نشده باشد، خوشبختانه بسياري از کتابخانه‏‏‌هاي تخصصي از نرم‏‏‌افزارهاي کتابداري استفاده مي‏‏‌کنند و با توجه به ورود اطلاعات تمامي منابع آنها در اين نرم‏‏‌افزار، به آساني مي‏‏‌توان کتب مورد نظر را شناسايي کرد.(9) برخي از اين کتابخانه‏‏‌ها با بهره‏‏‌گيري از نسخي تحت web نرم‏‏‌افزارهاي کتابداري، امکان دسترسي و جستجوي اينترنتي منابع خود را نيز فراهم آورده‏‏‌اند.(10)
کتابخانه‏‏‌هاي الکترونيکي نيز از ديگر فرصتهايي است که با گسترش فناوري اطلاعات و ارتباطات پديد آمده و راهي براي شناسايي آسان کتابهاي منتشرشده در موضوعات مختلف و دسترسي به متون آنها ايجاد کرده است.(11) افزون بر پايگاههاي اينترنتي ارائه‏‏‌کننده منابع الکترونيکي، لوحهاي فشرده و نرم‏‏‌افزارهايي را نيز مي‏‏‌توان يافت که متن يا فهرست کتابهاي فراواني را در اختيار محققان قرار مي‏‏‌دهند. البته بيشتر اين نرم‏‏‌افزارها دربردارنده منابع اوليي موضوعات علمي است و کمتر به تحقيقات و منابع جديد علمي پرداخته‏‏‌اند.
ب) مقاله
معمولاً در هر زميني خاص تحقيقاتي دست‏‏‌کم دهها مقاله در نشريات و منابع گوناگون علمي منتشر شده و در دسترس است. اطلاع از عناوين و موضوعات اين مقالات مي‏‏‌تواند محقق را در انتخاب موضوعاتي جديد و کاربردي کمک کند. بانکهاي اطلاعاتي و منابع الکترونيکي متعددي فهرست، مشخصات و حتي متن بسياري از مقالات منتشرشده در نشريات را با امکانات ويژه در اختيار پژوهشگران قرار مي‏‏‌دهند. بانک اطلاعاتي کتاب‏‏‌شناسي ملي افزون بر ارائي اطلاعات کتاب، بسياري از مقالات مربوط به موضوعات مختلف را نيز معرفي مي‏‏‌‏‏‌کند. مجموعه لوحهاي فشرد نمايه نيز منبع خوبي است که عنوان و متن بيشتر مقالات نشريات کشور را در خود جاي داده است.(12) بهترين و کاربردي‏‏‌ترين مجموعه‏‏‌هاي مقالات در حوزي علوم اسلامي را مي‏‏‌توان در پايگاه مجلات تخصصي علوم اسلامي و انساني به نشاني www.noormags.com به دست آورد. افزون بر آن، بانک اطلاعات نشريات کشور در پايگاهي به نشاني www.magiran.com و پايگاه اطلاعات علمي(13) وابسته به جهاد دانشگاهي به نشاني www.sid.ir اطلاعات مفيد و ارزشمندي را از مقالات علمي در نشريات گوناگون ارائه مي‏‏‌کند.
سرويس پژوهشگر گوگل(14) نيز يکي از امکانات خوبي است که هنوز در مرحله مقدماتي و آزمايشي قرار دارد و امکان دست‏‏‌يابي به مقالات علمي را به برخي از زبانها فراهم آورده است. هم‏‏‌اکنون بيشترين کاربرد اين پايگاه در زبان انگليسي است و از طريق آن مي‏‏‌توان به آساني مقالات منابع معتبر علمي را به دست آورد. در صورتي که دامنه خدمات اين پايگاه به زبانهاي فارسي و عربي گسترش يابد مي‏‏‌توان آن را به عنوان يکي از مهم‏‏‌ترين مراجع تحقيقات علمي در اين زبانها به حساب آورد.
ج) پايان‏‏‌نامه
پايان‏‏‌نامه‏‏‌هاي دانشجويي بخش ديگري از پژوهش‌هاي انجام‏‏‌شده در زمينه‏‏‌هاي علمي و تخصصي است که به دليل شرايط و ضوابط دانشگاهها و مراکز آموزشي و نظارت و دقت استادان و کميته‏‏‌هاي پژوهشي، انتخاب و تصويب موضوع آنها معمولاً با دقت و بررسي‏‏‌هايي همراه بوده است. آگاهي از موضوع و عنوان پايان‏‏‌نامه‏‏‌ها افزون بر آنکه از انتخاب موضوعات تکراري جلوگيري مي‏‏‌کند، مي‏‏‌تواند الگويي براي شيوي انتخاب موضوع تحقيق باشد. بهترين مرجع براي آگاهي از پايان‏‏‌نامه‏‏‌ها، طرحهاي پژوهشي، همايش‏‏‌ها و مقالات دانشگاهي، پايگاه پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمي ايران به نشاني www.irandoc.ac.ir است.(15)
د) منابع الکترونيکي
اگرچه معمولاً اکثر مطالب و تحقيقات ارائه‏‏‌شده در پايگاههاي اينترنتي و نرم‏‏‌افزارهاي رايانه‏‏‌اي قبلاً در قالب ساير منابع مانند کتاب، مقاله، پايان‏‏‌نامه، صوت و تصوير قابل دست‏‏‌يابي بوده‏‏‌اند اما اکنون با تبديل شدن به منبعي الکترونيکي، به صورت جداگانه و با شرايطي بسيار مناسب‏‏‌‏‏‌تر در دسترس محققان قرار گرفته‏‏‌اند. بخشي از اطلاعات الکترونيکي نيز از ابتدا در قالب پايگاهها و وبلاگهاي تخصصي و نرم‏‏‌افزارهاي رايانه‏‏‌اي توليد و ارائه شده‏‏‌اند و در ديگر منابع نمي‏‏‌توان سراغي از آنها گرفت. به هر حال با توجه به گسترش روزافزون منابع الکترونيکي خوب است هنگام شناسايي تحقيقات و مطالب مرتبط با موضوع مورد نظر، پايگاههاي اينترنتي و اطلاعات الکترونيکي را نيز بررسي کنيم. براي اين منظور مي‏‏‌توان از دايرکتوريهاي16 تخصصي و موتورهاي جستجو در شبکي اينترنت و امکانات جستجو در نرم‏‏‌افزارها استفاده کرد. يکي از جامع‏‏‌ترين دايرکتوريهاي تخصصي در زميني اطلاعات اسلامي و شيعي در شبکي اينترنت، جستجوگر پايگاههاي شيعي به نشاني www.shiasearch.com است. با استفاده از دسته‏‏‌بنديهاي موضوعي و جستجوي لفظي در اين پايگاه مي‏‏‌توان بسياري از مطالب و تحقيقات ارائه‏‏‌شده در صفحات مختلف اينترنتي را شناسايي کرد.
3ـ جزئي و محدود بودن موضوع
بر اساس اصول روش تحقيق، هرچه موضوع تحقيق جزئي و محدودتر باشد، نتايج علمي و جنبي نوآوري آن بيشتر خواهد بود. يکي از راههاي جزئي‏‏‌سازي موضوع، آشنايي با ابعاد و زواياي مختلف آن است. نکات و راههايي که براي بررسي پيشيني تحقيقاتي موضوعات و پژوهش‌هاي هم‏‏‌سو بيان شد افزون بر آنکه از تکراري بودن موضوع جلوگيري مي‏‏‌کند، شرايط مناسبي را براي نگاهي جامع‏‏‌ و دقيق‏‏‌ نسبت به ابعاد گوناگون موضوع فراهم مي‏‏‌آورد و به محقق کمک مي‏‏‌کند يکي از زواياي جزئي آن را براي پژوهش برگزيند.
مثال: فرض کنيد بنا داريم تحقيقي با موضوع حجاب و عفاف انجام دهيم. موضوعي که به نظر مي‏‏‌رسد در شرايط امروز موضوعي بسيار مهم و کاربردي است و نمودار سرويس Trends گوگل هم نشان از توجه ‏‏‌برانگيز بودن آن دارد. از آنجا که اين موضوع از ابعاد مختلفي برخوردار است، براي تحقيق بايد يکي از اين جنبه‏‏‌ها را بررسي کرد؛ بنا بر اين خوب است با مراجعه به پايگاههايي که دربردارنده فراخوانهاي تحقيقاتي است نسبت به تهيه فهرستي از موضوعات و جنبه‏‏‌هاي قابل تحقيق درباري حجاب و عفاف اقدام کنيم. براي نمونه با مراجعه به بخش فراخوانهاي پايگاه اينترنتي سازمان ملي جوانان موضوعاتيچون: مطالعه الگوپذيري جوانان از حجاب اسلامي و راهكارهاي ترويج آن، جوان و عفاف و پوشش و بررسي علت تغيير هنجار در مسئله بدحجابي را به دست مي‏‏‌آوريم. همچنين مي‏‏‌توانيم از طريق موتورهاي جستجو واژه‏‏‌هاي «فراخوان» و «حجاب» را در کنار هم جستجو کنيم تا به صفحاتي دست يابيم که اطلاعات فراخوانهاي پژوهشي هم‏‏‌سو را ارائه کرده‏‏‌اند. يکي از اين صفحات، پايگاه اينترنتي مرکز امور زنان و خانواده است که فراخوان همايش بين‏‏‌المللي زنان انديشمند با محوريت معنويت، عفاف و خانواده را با موضوعاتي چون: 1ـ مفهوم‏‏‌شناسي معنويت،‏‏‌ عفاف،‏‏‌ حجاب؛ 2ـ عفاف و حجاب در اديان و جوامع بشري؛ 3ـ مباني عفاف و حجاب؛ 4ـ نقش عفاف و حجاب در پيشگيري از جرم و ناهنجاري اجتماعي؛ 5ـ آثار و پيامدهاي فرهنگي ـ اجتماعي عفاف و حجاب؛ 6ـ نقش عفاف و حجاب در ايجاد سلامت و امنيت رواني جامعه و مانند آن به عنوان محورهاي ضروري براي تحقيق درباري عفاف و حجاب پيشنهاد کرده است. با اين روش تعداد چشمگيري از موضوعات مناسب براي تحقيق به دست آورده‏‏‌ايم و لازم است با توجه به ملاکهاي انتخاب موضوع يکي از آنها را به عنوان موضوع تحقيق خود برگزينيم. پس از بررسي ملاکهايي چون دلخواه و مهم بودن موضوع، لازم است از تکراري نبودن آن مطمئن شويم و در صورت وجود تحقيقات مشابه با استفاده از عناوين آنها نسبت به جزئي‏‏‌تر کردن موضوع يا پرداختن به جنبه‏‏‌هاي ديگر آن اقدام کنيم.
در مثالي ديگر، فرض مي‏‏‌کنيم با توجه به اهميت موضوع «امنيت رواني» و توجه‏‏‌برانگيز بودن آن در جستجوهاي اينترنتي، موضوع «نقش عفاف و حجاب در ايجاد سلامت و امنيت رواني جامعه» را براي تحقيق خود برمي‏‏‌گزينيم. اکنون بايد در بانکهاي اطلاعاتي، تحقيقات قبلي را جستجو و نمونه‏‏‌هاي مشابه آن را شناسايي کنيم. براي يافتن منابع مرتبط با اين موضوع در مجموعي منابع مرکز اسناد و کتابخاني ملي ايران مي‏‏‌توانيم از طريق بخش جستجوي پيشرفتي اين سايت واژه‏‏‌هاي حجاب و امنيت را به عنوان دو کليدواژي اصلي موضوع، جستجو كنيم. در پايگاه پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمي ايران نيز مي‏‏‌توان با جستجوي واژي حجاب در بانکهاي مختلفي چون پايان‏‏‌نامه‏‏‌ها، طرحهاي پژوهشي، مقالي مجلات، گزارشهاي دولتي و مقاله‏‏‌ سمينارها از تحقيقات انجام‏‏‌شده درباري حجاب آگاه شد. در فهرست منابع کتابخانه‏‏‌هاي بزرگي چون کتابخاني آستان قدس رضوي نيز نام کتابهاي فراواني درباري اين موضوع آمده است.
با استفاده از بخش جستجو در مشخصات پايگاه سراج و گزيني جستجو در پايگاههاي مگ‏‏‌ايران، حوزه و نورمگز نيز فهرست تعداد قابل توجهي از مقالات مربوط به موضوع حجاب به دست مي‏‏‌آيد. همچنين با استفاده از جستجوي پيشرفته در پايگاه شيعه‏‏‌سرچ نيز مي‏‏‌توانيم دو واژي حجاب و امنيت را در قسمتي که تمام کلمات مورد نظر را لحاظ مي‏‏‌کند، جستجو کنيم تا منابع الکترونيکي مرتبط با اين موضوع را به دست آوريم. با مروري بر کتابها، مقالات، پايان‏‏‌نامه‏‏‌ها و ديگر تحقيقات انجام‏‏‌شده درباري حجاب مشخص مي‏‏‌شود چندين تحقيق در رابطه با حجاب و امنيت اجتماعي انجام شده است، اما جز يکي دو مقالي مرتبط با موضوع حجاب و سلامت رواني کار ديگري در اين زمينه به چشم نمي‏‏‌خورد. بنابراين با اطمينان بيشتري مي‏‏‌توانيم اين موضوع را به عنوان موضوعي غيرتکراري و نيازمند بررسي، محور تحقيق خود قرار دهيم. البته در صورتي که بخواهيم موضوع تحقيق خود را جزئي‏‏‌تر کنيم، مي‏‏‌توانيم با الهام از نمونه‏‏‌هايي که در پايگاههاي مختلف مشاهده کرديم آن را به «دختران دانش‏‏‌آموز» يا «دانشجو» و ديگر اقشار خاص از بانوان و دوشيزگان محدود سازيم.

نتيجه و جمع بندي
امروزه فناوري اطلاعات يكي از ابزارهاي اساسي و اجتناب ناپذير زندگي بشرشده است و اين ابزار در عرصه پژوهش نيز مي تواند بهره و فوايد بسياري براي محققان و پژوهشگران داشته باشد ازاين رو آشنايي با اين امكانات يك امر لامحاله و لابد است كه بايستي مورد توجه قرار گيرد به ويژه براي مسئولان عرصه پژوهش و باز هم به خصوص براي حوزه هاي علميه كه در رويارويي فرهنگي و علمي با دنيا حداقل از لحاظ سخت افزاري و امكانات در مضيقه نباشند.

پی نوشت ها:
1.Information&CommunicationTechnology.
2. www.javanan.ir.
3. www.fdo.ir.
4. www.hawzah.net.
5. www.navideshahed.com.
6. اين سرويس تمامي جستجوهاي انجام‏‏‌گرفته از سوي مردم نقاط مختلف جهان را به تفکيک کشور، استان و شهر و به تفکيک تاريخ انجام اين جستجوها ذخيره مي‏‏‌کند و در اختيار متقاضيان قرار مي‏‏‌دهد. از آنجا که واژه‏‏‌ها و عبارتهايي که افراد در اينترنت به دنبال آن مي‏‏‌گردند نشان‏‏‌دهنده علايق و نيازمنديهاي آنان است، به آساني مي‏‏‌توان با در اختيار داشتن اطلاعات اين جستجوها به ميزان اهميت، کاربرد و مورد توجه بودن موضوعات مختلف پي برد. اين اطلاعات مي‏‏‌تواند بنا به نياز متقاضي به تفکيک کشور، استان و زمان به صورت جزئي و تفصيلي‏‏‌تر نيز ارائه شود.
7. براي نمونه در پايگاه اينترنتي www.alexa.com اطلاعات خوبي درباري ميزان بازديد و رتبه پايگاههاي اينترنتي و مقايسه پايگاههاي مختلف با يکديگر ارائه مي‏‏‌شود.
8. کتاب‏‏‌شناسي ملي مجموعه‏‏‌اي است که مشخصات تمامي کتابهاي منتشرشده در يک کشور را در خود جاي داده است. سازمان اسناد و کتابخاني ملي جمهوري اسلامي ايران نيز مجموعه کتاب‏‏‌شناسي ملي ايران را فراهم آورده است و در هر سال سه نسخي تکميلي شامل منابع جديد را عرضه مي‏‏‌کند. اين مجموعه منابعي را که در کتابخاني ملي موجود نيست نيز دربرمي‏‏‌گيرد. تمامي اطلاعات مجموعي کتاب‏‏‌شناسي ملي از طريق پايگاه اينترنتي اين سازمان در اختيار همگان قرار گرفته و امکان جستجو در آن به صورت اينترنتي فراهم شده است.
9. در حال حاضر بيشتر کتابخانه‏‏‌هاي ايران يکي از نرم‏‏‌افزارهاي پارسْ آذرخش، سيمرغ و کاوش را براي مديريت منابع و مدارک خود استفاده مي‏‏‌کنند. از آنجا که استفادي بهينه از منابع کتابخانه، وابسته به آشنايي با شيوي کار اين نرم‏‏‌افزارها است لازم است تا حدودي با امکانات و بخشهاي اصلي آنها آشنا باشيم. براي اين منظور مي‏‏‌توان از کتابداران کتابخانه‏‏‌ها يا پايگاههاي مرتبط با اين برنامه‏‏‌ها بهره جست. اطلاعات مربوط به برنامه سيمرغ در پايگاه www.nosasoft.com، اطلاعات مربوط به نرم‏‏‌افزار کاوش در پايگاه www.kavosh.info و آموزش اجمالي شيوي استفاده از برنامه پارس آذرخش در صفحه www.amoozeshtce.com/lib1.htm قرار دارد.
10. برخي از کتابخانه‏‏‌هايي که امکان جستجوي اينترنتي را در منابع خود فراهم آورده‏‏‌اند، عبارت‏‏‌اند از: کتابخانه و مرکز اسناد آستان قدس رضوي www.aqlibrary.com، کتابخاني آيت ‏‏‌الله مرعشي نجفي http://www.marashilibrary.com، کتابخانه تخصصي تاريخ اسلام و ايران www.historylib.com، کتابخاني مرکزي دانشگاه تهران به نشاني http://searchlib.ut.ac.ir.
11. از مهمترين کتابخانه‏‏‌هاي الکترونيکي مرتبط با منابع و علوم اسلامي مي‏‏‌توان به پايگاه الإسلام به نشاني al-islam.org، کتابخاني الکترونيکي پايگاه تبيان به نشاني www.tebyan.net، بخش کتاب‏‏‌سراي پايگاه الشيعه به نشاني www.al-shia.com و پايگاه المکتبه به نشاني www.almaktba.com اشاره کرد.
12. اين مجموعه که افزون بر لوح فشرده، به صورت نشريه‏‏‌اي مکتوب نيز ماهيانه منتشر مي‏‏‌شود، عناوين و نمايي مقالات و مطبوعات کشور را دربردارد. براي کسب اطلاعات بيشتر درباري اين مجموعه مي‏‏‌توان به پايگاه اينترنتي www.namaye.net مراجعه کرد.
13. براي آگاهي از موضوعات مقالات پايگاه اطلاعات علمي بهتر است از طريق بخش جستجوي پيشرفته، موضوع دلخواه را در قسمت کليدواژه جستجو کنيم.
14. http://scholar.google.com.
15. پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمي ايران که يکي از مراکز وابسته به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري است در سال 1347 با نام مرکز اسناد ايران فعاليت خود را آغاز کرده و آخرين اطلاعات و يافته‏‏‌هاي علمي و پژوهشي انديشمندان و پژوهشگران ايراني را که به وسيله اين مرکز گردآوري مي‏‏‌شود در قالب چکيده‏‏‌نامه‏‏‌ها و پايگاههاي اطلاعاتي در دسترس همگان قرار داده است.
16. پايگاهي است که اطلاعات پايگاههاي اينترنتي ديگر را به صورت فهرستي موضوعي و دسته‏‏‌بندي‏‏‌شده ارائه مي‏‏‌کند و راه دسترسي به مطالب مورد نظر در اينترنت را به علاقه‏‏‌مندان نشان مي‏‏‌دهد.